Kokemuksia nuorten maajoukkueesta

1.8.2024

FC Espoon P2011 fysiikkavalmentaja ja maajoukkuefysioterapeutti Tero Malinen kertoo maajoukkuetoiminnasta sekä peli- ja treenipäivä rytmeistä

Tero Malinen, FC Espoon P2011 kilpajoukkueen fysiikkavalmentaja, kertoo kokemuksistaan fysioterapeuttina nuorten maajoukkueessa. Malinen on työskennellyt maajoukkueessa vuodesta 2016 lähtien. Tällä hetkellä Tero toimii fysioterapeuttina ja osana suorituskykytiimiä U17 tyttöjen maajoukkueessa.

“Työhän on tosi hienoa maajoukkueessa”, Tero kiteyttää. Maajoukkueessa työ on ”erilaista kuin seurajoukkueessa”, fysioterapeutti Malinen avaa kokonaisuutta. ”Maajoukkueessa kuitenkin kokoonnutaan keskimäärin 6–8 viikon välein. Ollaan tosi tiiviisti yhdessä viikko tai 10 päivää. Se on erilainen tapahtuma aina kuin seurajoukkueen arki”, Tero kuvailee.

Malisen mukaan työarki maajoukkueessa on myös monipuolista. Hänen työnkuvaansa fysioterapeuttina ja osana suorituskykytiimiä kuuluu pelaajien ja taustojen hyvinvointi, sekä kaikki muut tarvittavat työtehtävät kenttäpelaajana olemisesta kuskiin. Loukkaantumisien sattuessa hänen tehtävänsä on tilanteen selvittäminen ja kuntoutusprosessin suunnittelu ja seuraaminen tilanteen mukaan.

Malinen myös kuvailee arkea maajoukkueessa treeni- ja pelipäivinä. ”Käytännössä maajoukkueessa pelipäivä ja treenipäivä, ne eroavat aika paljonkin toisistansa”, Tero havainnollistaa. Kokemuksiensa perusteella U17 tyttöjen maajoukkueessa, hän kertoo: “Harjoituspäivänä rytmi painottuu enemmän aamuun ja aamupäivään. Harjoituspalaveri ja treenit pidetään jo ennen puolta päivää, jolloin ilta saadaan rauhoitettua pelaajille sitten rauhallisemmaksi”. Illan rauhoittaminen on tärkeää huippujalkapalloilijan yöunen kannalta, sillä rauhallinen ilta sekä hyvä ruokailu auttavat laskemaan vireystilaa, joka edesauttaa nukkumista (1).

Pelipäivän rytmiä maajoukkueessa puolestaan ohjaa pelin ajankohta, Malinen toteaa. “Suorituskykytiimin näkökulmasta, jos peli on iltapäivästä, illasta, tehdään aamulla/aamupäivällä noin 6 tuntia ennen peliä tämmöinen pelipäivän primer harjoitus”, Tero kertoo. ”Eli mennään jos mahdollista niin kuntosalille ja tehdään semmoinen hermostoa herättävä, sytyttävä primer harjoitus, missä tehdään isolla kuormalla tosi pieniä toistomääriä, volyymi on pieni mutta intensiteetti kova. Halutaan sillä aiheuttaa elimistölle semmoinen tila, että pelissä nopeuspään tuotto on paljon parempi tai jonkin verran parempi”, Tero avaa kokonaisuutta. Kaiken kaikkiaan suorituskyvyn optimoimiseksi maajoukkuetasolla “etsitään pieniä asioita”, fysioterapeutti Malinen kiteyttää.

Ennen kaikkea U17 tyttöjen maajoukkueessa työskenteleminen on Maliselle kunniatehtävä. Työ on Teron mukaan vaativaa ja palkitsevaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen viestinsä FC Espoon huipulle tähtääville pelaajille on seuraava: “Jos haluat päästä jalkapallossa korkealle tasolle, niin pidä huoli, että olet fyysisesti elämäsi parhaassa kunnossa. Fysiikka on jalkapallossa helpoin osa-alue laittaa kuntoon”.

 

Kehitämme kilpapelaajia, rakennamme ihmistä ja hyvinvointia—YHDESSÄ!

Unelmista tavoitteiksi, tavoitteista totta!

 

Lähteet:

(1)     Tuomilehto, H., & Vornanen, J. (2019). Nukkumalla menestykseen. Tammi: Helsinki.