Palautuminen huippu-jalkapalloilijan voimavarana – Osa 1

14.7.2024

Palautumisen merkitys kehityksessä ja kilpapelaajan rutiinit kaiken perustana

Ensisilmäys palautumisen merkitykseen

3 kenttätreeniä viikossa, 2 fyysistä harjoitusta, pelit viikonloppuina, lihaksia hapottaa… Turnausviikko, useampi peli per päivä, keho maitohapoilla ja sijoituspelit lähestyvät… Sitten olisi kouluhommia, kotiaskareita, kaverit ja monta muuta asiaa… Kuulostaako tutulta?

Kilpapelaajan polulla elimistön kokonaisvaltainen kuormitus on suuri. TerveUrheilija sivuston mukaan “Harjoittelusta ja muista elämän osa-alueista kasaantuva fysiologinen ja psyykkinen kuormitus vaatii rinnalleen riittävästi aikaa elimistön palautumiselle” (1). On siis tärkeää kuunnella omaa kehoa ja löytää itselle sopiva tasapaino kuormituksen ja palautumisen välille. Luota itseesi, “olet oman elämäsi ekspertti”, kiteyttää FC Espoon valmennuspäällikkö Janne Lipponen.

Joni Ruuskasen, Palloliiton fyysisen valmennuksen asiantuntijan mukaan, “Ihmisen keho on siinä mielessä viisas kapistus, että kun sitä kuormittaa, ja sitten nukkuu ja syö hyvin, niin se myös korjautuu ja sitä kautta se rakentaa itsestään vahvemman” (2). Palautuminen siis mahdollistaa sen, että futarin keho rakentaa itsestään entistä vahvemman, joten tämän mielessä pitäen se on jalkapalloilijan yksi merkittävimmistä voimavaroista omalla kehityksen polulla.

Kilpapelaajan rutiinit kaiken perustana

Huippu-jalkapalloilijan palautuminen kilpapelaajanpolulla koostuu monista rutiineista, jotka ovat osa elämäntapaa. Rutiinit ovat juurrutettuja ja automatisoituneita tapoja, jotka olemme toistolla rakentaneet osaksi jokapäiväistä arkeamme ja viikkorytmiämme. Huippujalkapalloilijalle rutiineista on hyötyä eri palautumisen osa-alueilla, sillä ne tekevät palautumiseen liittyvistä toiminnoista sujuvan ja systemaattisen osan arkea. Siksi omalla kohdalla toimivien rutiinien löytämiseen, rakentamiseen ja automatisoimiseen harjoitteluarjessa kannattaa panostaa.

Rutiinien kehittäminen kuuluu niin huippu-urheilijan kuin ihmisen elämäntaitoihin—kehitymme prosessissa joka päivä. Tutkimustiedon mukaan uuden tavan synnyttäminen ja automatisoituminen vie 18 päivästä 254 päivään yksilöstä riippuen. Myös kyseisen tutkimuksen mukaan tavan rakentamiseen ja juurruttamiseen menee keskimäärin 66 päivää (3). Tähän tietoon nojaten, uusi rutiini on saavutettavissa systemaattisella toistolla ja tavoitteellisella tekemisellä noin kahdessa kuukaudessa. Tärkeintä ennen tavan juurruttamista ja automatisoimista on löytää rutiini, joka sopii itselle parhaiten, sillä jokainen on ainutlaatuinen yksilö. Millä palautumisen osa-alueella voisit hyötyä uudesta rutiinista?

 

Kehitämme kilpapelaajia, rakennamme ihmistä ja hyvinvointia—YHDESSÄ!

Unelmista tavoitteiksi, tavoitteista totta!

 

 

Lähteet:

(1) TerveUrheilija (asiantuntijana Piia Kaikkonen). (2023). Palautuminen. TerveUrheilija. https://terveurheilija.fi/harjoittelu/palautuminen/

(2) Palloliitto. (2023, 29. toukokuuta). Nuoren jalkapalloilijan palautuminen. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=r4m51EMcY6k

(3) Lally, P., van Jaarsveld, C. H. M., Potts, H. W. W., & Wardle, J. (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world [Miten tavat syntyvät: Tapojen syntymisen mallintaminen tosielämässä]. European journal of social psychology, 40(6), 998-1009. https://doi.org/10.1002/ejsp.674